preskoči na sadržaj
Vijesti

SEDMAŠI PROTIV CYBERBULLYNGA

Tokom mjeseca veljače u našoj školi proveden je projekt #Deletecyberbullying čiji je cilj pružiti informacije djeci, mladima i roditeljima o oblicima elektroničkog nasilja. Projekt je u Hrvatskoj iniciran od strane Udruge roditelja „Korak po korak“ koja je prevela i prilagodila priručnik za korištenje u hrvatskim školama, a dostupna je i mobilna aplikacija u svrhu informiranja mladih. U projektu su sa pedagoginjom Škole sudjelovali učenici sedmog razreda.


Projekt je obuhvaćao radionice na temu cyberbullyinga: što je cyberbullying, koje su karakteristike, gdje se događa, tko je nasilnik, a tko žrtva takvog oblika nasilja. U prvom dijelu radionice učenici su ispunjavali anketne upitnike o njihovom ponašanju u online prostoru.

Tako smo doznali da samo 9 % ispitanih učenika razgovara redovito s roditeljima o onome što rade online, dok 27 % to nikad ne čini. 73 % učenika nikada se nije promijenila lozinka prilikom prijave na svoj profil. 9 % učenika nekoliko puta je doživjelo da su neke njihove tajne objavljene na internetu. Niti jedan učenik nikad nije vidio neželjen materijal objavljen o sebi na internetu niti je bio nagovoren da šalje poruke seksualnog sadržaja od strane druge osobe. Nitko od ispitanih učenika nije bio prijavljen na natjecanje ili anketu bez njihovog pristanka. 9 % učenika jednom ili dvaput objavilo je neki sadržaj o nekome bez njegovog pristanka, a isti postotak učenika tvrdi da su to napravili neki od njihovih prijatelja i prijateljica. 9 % ispitanih učenika predstavilo se jednom ili dvaput kao netko od svojih školskih prijatelja ili kao neka druga osoba. 37 % učenika vidjelo je da nekoga isključuju iz neke grupe na internetu. 18 % ih smatra da je anonimnost prednost jer štiti od mnogih stvari uključujući i cyberbullying, njih 54 % smatra da anonimnost može biti dobra i loša-ovisno o situaciji, a 28 % nema mišljenje o tome. Niti jedan ispitani učenik nije mijenjao nečije slike ili video snimke bez njihovog pristanka. 9 % učenika smatra da uznemiravanje putem interneta nije ništa ozbiljno, 9 % je uznemiravalo nekog jer je bilo ljuto ili uzrujano radi nečega, 9 % također smatra kako je nasilje putem interneta lakše nego fizičko nasilje i mogu ostati anonimni. 82 % ispitanika reklo je kako nikada ne bi ni nad kim vršili cyberbullying. (cjelokupni rezultati ankete dostupni su u prilogu)

Putem prezentacije dobili su uvid o tome kako se na ispravan način zaštititi da ne postanu žrtve cyberbullyinga, rješavali su kviz te gledali prigodan filmić.  Na drugom satu radionice uslijedio je kreativan rad tj. izrada plakata kojim su poručili vršnjacima kako se na prikladan način obraniti od ove vrste nasilja. Osim što smo nešto ponovili, novo naučili, dobro smo se i zabavili- što možete pogledati u fotogaleriji.

 

 

Pedagoginja Valentina Habunek Mrazović


Priloženi dokumenti:
BELETINEC_OBRADA_PODATAKA_7._RAZRED.docx (18.70 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nataša Fadiga   datum: 20. 2. 2017.

Tražilica

Web stranice


Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 6. 2015.

Ukupno: 37143
Ovaj mjesec: 716
Danas: 21
preskoči na navigaciju