preskoči na sadržaj

Osnovna škola Beletinec

 > Naslovnica
Vijesti

REZULTATI ANKETA O ZADOVOLJSTVU PROVEDBE ŠKOLE NA DALJINU ZA UČENIKE, RODITELJE I UČITELJE

Autor: Ivan Vincek, 22. 4. 2020.

Poštovani roditelji i učenici,

iskreno Vam zahvaljujemo na sudjelovanju u anketama u kojima ste izrazili svoje iskustvo i stavove o provedbi Škole na daljinu, tj. online nastave. U prilogu možete vidjeti rezultate triju anketa koje smo proveli prošli tjedan - anketu za učitelje, učenike i roditelje. Rezultati i odgovori koje ste nam ponudili omogućuju nam objektivan uvid u teškoće s kojima se susreću svi sudionici online nastave i nude uvid u mogućnosti poboljšanja kako bismo svi ovaj period prošli što bezbolnije i s manje stresa.

Generalno gledajući, većina učenika, učitelja i roditelja zadovoljno je provedbom online nastave i razumiju da je ovo svima novo iskustvo na koje su se neki brže i spretnije prilagodili, nekima je trebalo duže i više vremena, a neki još uvijek prilagođavaju. 
Koristimo ovu priliku kako bismo odgovorili na jedan od najčešćih prijedloga za poboljšanje, a odnosi se na održavanje nastave putem videokonferencije. Taj bi način rada uvelike olakšao i učenicima i učiteljima, no moramo vas upoznati s nekoliko objektivnih prepreka na koje učitelji i Škola ne mogu utjecati - prva se odnosi na preporuku za rad koju je donijelo nadležno Ministarstvo u kojem je izričito navedeno da se održavanje videokonferencija ne preporuča zbog preopterećenosti sustava koje takav način rada izaziva. Sustav Teams kojim se koristimo i bez toga ima povremenih teškoća u radu (ne mogu se uploadati Word dokumenti, slike, prezentacije), a vjerojatno bi se sve urušilo kad bi svaka osnovna i srednja škola u Hrvatskoj u isto vrijeme u svakom razredu imala videokonferencije. Zato je došla takva preporuka. Logično je pitanje zašto se onda ne koriste neke druge aplikacije za uspostavu konferencijskih poziva (s obzirom da bi ovih nekoliko službenih bilo skroz preopterećeno). Ministrica Blaženka Divjak je u jednom online roditeljskom sastanku na takav upit odgovorila kako nijedna druga aplikacija, osim nekoliko onih koje su nam službeno preporučene za primjenu u Školi na daljinu (kao Teams koji koristimo), nema adekvatan sustav autentifikacije putem domene skole.hr, što izaziva probleme u zaštiti identiteta djece (neke ni ne smiju koristiti osobe mlađe od 13, 14 ili 15 godina, ovisno o programu) i Ministarstvo ne želi snositi odgovornost za bilo kakve slučajeve zloupotrebe dječjih identiteta. Drugi problem vezan uz videokonferenciju odnosi se na činjenicu da one troše značajan podatkovni promet - neki naši učenici nemaju opciju flat interneta u svojim kućanstvima (na što su nas upozorili roditelji i zamolili za razumijevanje), a bonovi koji dolaze uz tablete Škole za život također imaju ograničene GB. Ne možemo i ne smijemo stavljati učenike u nejednak položaj; zato su učitelji primorani koristiti oblike prijenosa podataka koji mogu biti dostupni svima i pronaći zlatnu sredinu u načinu prezentacija nastavnog sata.
Istaknuli bismo da je svima ovo sve novo, podjednako i učiteljima i učenicima. Doslovno se preko noći sve trebalo preseliti iz učionica u online okruženje, bez opsežnijih priprema koje takav projekt iziskuje. Učitelji su u vrlo kratkom roku trebali savladati korištenje širokog raspona digitalnih alata, prilagoditi materijale i pripreme za nastavu novom okruženju. 
Zahvaljujemo još jednom svima na sudjelovanju u anketu i podršci i ulozi koju imate u provedbi ovakve nastave. Nitko od nas nije svojevoljno odabrao ovakav način rada, primorani smo na to zbog epidemiološke situacije u zemlji i svijetu, ali uz međusobno razumijevanje možemo prevladati i tu teškoću. Bitno je da se svi slažemo u istome - jedva čekamo da se nastava vrati u fizičke učionice.

Uz napomenu da su učitelji dostupni i da rade kao i njihova djeca po cijele dane, od jutra ili kasne noči kad stavljaju materijale (zbog bržeg stavljanja datoteka), do odgovora na svako učenikovo pitanje, pregledavanja poslanih odgovora i povratnih informacija te da ih molimo za razumijevanje jer imamo mnogo učitelja koji rade na 2, 3 škole a uz to su isto roditelji vrtičke ili školske djece.

Uprava OŠ Beletinec
Tražilica
Web stranice

Priloženi dokumenti:
Brosura Odaberi svoju skolu.pdf

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 6. 2015.

Ukupno: 68102
Ovaj mjesec: 939
CMS za škole logo
Osnovna škola Beletinec / Stjepana Radića 4, HR-42214 Sveti Ilija / os-beletinec.skole.hr / ured@os-beletinec.skole.hr
preskoči na navigaciju