preskoči na sadržaj
 

KRITERIJI OCJENJIVANJA  ZA NASTAVNI PREDMET KEMIJA

ŠKOLSKA GODINA 2016./2017.

OSNOVNA ŠKOLA  BELETINEC

 

Na osnovu članka 3. stavka 2., te članka 12. stavka 3. Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi učiteljica kemije Gordana Ban donosi: NAČINE, POSTUPKE I ELEMENTE VREDNOVANJA UČENIČKIH KOMPETENCIJA.

 

NASTAVNI PREDMET:  KEMIJA

 

Elementi ocjenjivanja

Kriteriji ocjenjivanja

Usvojenost programskih sadržaja - usmeno 

 

- usmeno ispitivanje  znanja može se provoditi na svakom nastavnom satu bez prethodne najave

- provjerava se usvojenost osnovnih znanja 1- 2 puta u svakom polugodištu

 

nedovoljan

- učenik nije usvojio minimum temeljnih pojmova

dovoljan

- prepoznaje osnovne pojmove, ali ne povezuje činjenice

- znanje površno

- zadatke rješava sporo, pravi pogreške, ali uz pomoć, ipak ih uspijeva riješiti

dobar

- znanje primjenjuje s djelomičnim razumijevanjem

- sposoban je izdvojiti, razlikovati pojmove, te zaključiti uz sugestiju nastavnika

- snalazi se u osnovnim pojmovima

vrlo dobar

- zna usporediti, ponekad mu je potreban mali poticaj u donošenju zaključaka

- reproducira i razumije obrađeno gradivo

- sposoban primijeniti usvojena znanja

odličan

- dobro opaža, zaključuje i usustavljuje gradivo

- sustavno sudjeluje u raspravama

- uči s razumijevanjem i ima razvijeno logičko mišljenje

- koristi se dodatnim izvorima znanja

 

Usvojenost programskih sadržaja - pisano

- pisane provjere znanja (4 godišnje) planirane su u Vremeniku pisanih provjera za tekuće polugodište.

Bodovni prag: 0 % -45% = nedovoljan

                       46% - 59%= dovoljan

                       60%-74%= dobar      

                       75%-  89%= vrlo dobar

                       90%- 100%= odličan

- pisane provjere se provode nakon obrađene nastavne cjeline i najavljene su učenicima

- negativna ocjena iz pisane provjere mora se ispraviti (pismeno ili usmeno) jer je u suprotnom konačna ocjena iz predmeta negativna.

 

Praktični radovi

dovoljan

- nije samostalan

- površan u izvođenju pokusa

- nemarno vodi bilješke o praktičnom radu

- teško otkriva uzročno-posljedične veze

dobar

- površno vodi bilješke o praktičnom radu

- praktične radove izvodi uz pomoć

- teže povezuje rezultate opažanja s praktičnim radom

vrlo dobar

- uočava i prati promjene u praktičnom radu, ali nije samostalan u donošenju zaključaka

- savladao tehnike laboratorijskog rada i mjere opreza

- bilješke točne

odličan

- uspješan je u rješavanju zadataka postavljenih u praktičnom radu

- vodi bilješke uredno i pregledno

- uočava i prepoznaje promjene tijekom pokusa

 

Rješavanje problema

dovoljan

- postoje poteškoće u rješavanju i lakših problemskih zadataka

dobar

- pokazuje interes za sadržaje, ali ga treba poticati i usmjeravati

- samostalno rješava lakše primjere

vrlo dobar

- uz pomoć rješava problemske zadatke

odličan

- problemske zadatke rješava samostalno i točno

- vrlo uspješno primjenjuje teoriju u rješavanju problema

Zaključna ocjena

- zaključna ocjena ne mora biti aritmetička sredina svih ocjena, a pri njenom određivanju u obzir se uzimaju sve ocjene iz svih elemenata ocjenjivanja

 

U rubrici opisnog ocjenjivanja uz obrazloženje ocjene nalazi se i osvrt na doprinos u skupnom radu, aktivnost na satu, interes za nastavne sadržaje, odnos prema radu, te na suradnju s učenicima i nastavnicom.

 

Učenik koji je na kraju školske godine ocijenjen ocjenom nedovoljan uputit će se na dopunsku nastavu, a ukoliko ni tada ne zadovolji na polaganje popravnog ispita u kolovozu tekuće školske godine. U tom slučaju učenik odgovara nastavno gradivo cijele školske godine.

 

                                                      

U  Beletincu, kolovoz 2016.

 

Tražilica



Web stranice


Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 6. 2015.

Ukupno: 25598
Ovaj mjesec: 748
Danas: 2




preskoči na navigaciju