preskoči na sadržaj
Vijesti

PRVA NOĆ KNJIGE U NAŠOJ ŠKOLI

Čitalo se i pričalo na njemačkom jeziku

Naša škola ove se godine prvi puta uključila u manifestaciju pod nazivom Noć knjige. U ponedjeljak 24. travnja 2017. učiteljica Ljiljana Pereža i knjižničarka Tatjana Slunjski za učenike su u kasnim poslijepodnevnim satima organizirale druženje pod nazivom Märchenwelt (Svijet bajki). Dvadesetak učenika razredne i predmetne nastave aktivno je sudjelovalo u radionicama čitanja i pričanja bajki braće Grimm i H. C. Andersena na njemačkom i hrvatskom jeziku. Radionice su uspješno vodili učenici Ema Bosilj, Lucija Milovec, Lorena Đuranec, Lana Tkalčec i David Đuranec.


Druženje je započelo okupljanjem učenika u školskoj knjižnici gdje je knjižničarka upoznala učenike s manifestacijom pod nazivom Noć knjige i ispričala im nekoliko zanimljivosti o Crnom morskom vragu, ribi koja živi u velikim morskim dubinama, a ovogodišnji je motiv na plakatima i straničnicima Noći knjige. Potom su učiteljica i knjižničarka interpretativno pročitale na njemačkom jeziku ulomak iz poznate bajke braće Grimm, a učenici su trebali pogoditi i napisati na hrvatskom i njemačkom jeziku da se radi o bajci Rotkäppchen (Crvenkapica).

Nakon uvodnog dijela započeo je rad u radionicama koje su vodili učenici. Oni su na njemačkom jeziku interpretativno čitali bajke Schneewittchen (Snjeguljica i sedam patuljaka), Das hässliche Entlein (Ružno pače) i Hänsel und Gretel (Ivica i Marica). Nakon čitanja bajki, učenici su rješavali različite zadatke, izrađivali dvojezične plakate i pripremili za izvedbu kratku dramatizaciju jednog dijela bajke koju su čitali.

Posljednja aktivnost u Noći knjige posebno je razveselila učenike. U zabavnom kvizu pod nazivom  Potraga za blagom učenici su po školskim hodnicima, učionicama i knjižnici tragali za omotnicama s pitanjima vezanima uz bajke koje su čitali. Na postavljena pitanja trebali su odgovoriti na njemačkom ili hrvatskom jeziku. U potrazi za točnim odgovorima mogli su zaviriti u knjige bajki, rječnike ili odgovore potražiti na plakatima koje su sami izradili. Ekipa koja je prva točno odgovorila na pet pitanja osvojila je blago - slatko iznenađenje.

Na kraju susreta svi su se učenici zasladili slatkišima, a svaki je od njih kući ponio straničnik kao uspomenu na sudjelovanje u obilježavanju Noći knjige, manifestacije kojom se već šestu godinu zaredom u brojnim knjižnicama i drugim kulturnim ustanovama širom Hrvatske potiče kultura čitanja i razgovor o knjizi i svemu onome što ona predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu.

Druženje s knjigom u našoj školi obilježila je dobra zabava, smijeh, igra, motiviranost za rad i natjecateljski duh učenika. U veselom i dobrom raspoloženju razišli smo se u večernjim satima sa željom da nas knjiga okupi i iduće godine u još većem broju

Učenica Ana Makaj, snimila je  video-uradak s ovogodišnje Noći knjige u našoj školi, a režirala i montirala ga je učenica Dora Bosilj.

 

učiteljica Ljiljana Pereža i knjižničarka Tatjana Slunjski

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nataša Fadiga   datum: 24. 4. 2017.

Tražilica

Web stranice


Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 6. 2015.

Ukupno: 37854
Ovaj mjesec: 477
Danas: 16
preskoči na navigaciju